Historik

Varmt välkommen hit

Området runt Fredensborg har tillhört en mycket stor enhet där Storebro egendom var kärnan. Till den hörde en mängd utgårdar med de mustiga och delvis lustiga namnen Tobo, Gissemåla, Sjundekvill, Kvavhult, Åkemåla och Skällebacka. Fredensborgs nuvarande område var på den tiden ett gärde, som kallades ”Lindekullet”. Storebro var från början ett järnbruk omtalat redan på 1600-talet som efter diverse ägarförhållanden övertogs av släkten Tillberg 1856. Förvaltaren för bruket år 1875 var ryttmästare Axel Tillberg som detta år byggde och bebodde Fredensborgs Herrgård. Arkitekt var Hugo Hammarskjöld. (Namnet Fredensborg har såvitt man vet inget särskilt underlag, ryttmästaren tyckte väl att det lät trevligt och en aning storslaget). Tillberg efterträddes av majoren Axel Baltzar Carleson, vilken avflyttade 1910 och sålde det stora egendomskomplexet till ett träbolag i Oskarshamn. Via en kortvarig (privat) ägare övergick Fredensborg 1912 i dåvarande Vilohemsföreningens ägo (nuvarande SJS– Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening). 

Till de närmaste omgivningarna räknas Gisseskalle, 240 m ö h och 108 m över sjön Gissen . Närmaste ”tätort” är Storebro – 4 km från Fredensborg, med bruket från 1728, som senare blev känt för tillverkningen av sina båtar, vilken tillkom 1945 i samband med att estländska flyktingar samlades i ett läger vid Fredensborg. 

Mer ingående historik kan läsas här [ 290Kb] »

Våra rum

På hotellet finns 45 rum belägna i en charmig herrgårdsmiljö endast ett stenkast utanför Vimmerby. Vi har standardrum med dubbelsäng, dubbelrum superior, minisvit, familjerum och long stay.

SJS-HOTELLEN

Upptäck våra boenden

SJS-Hotellen ägs av Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening och driver hotell- och konferens-anläggningar på två platser i Sverige. Gemensamt för dem är att de är vackert belägna i närhet av hav eller sjö.

Golf

Alldeles intill oss finner du den fina 18-hålsbanan Tobo GK. Det är en omväxlande park- och skogsbana som erbjuder många fina hål, bl a det 5:e ut mot sjön Gissen. Hålet är ett av Sveriges mesta hole-in-one hål.

Padel & tennis

Spela padel eller tennis på Fredensborgs Herrgård på våra fina banor belägna i herrgårdsparken. Vi har två fina padel-dubbelbanor och vi hälsar dig varmt välkommen att boka någon av dessa. Bokning och betalning sker via www.matchi.se.

Elbilsladdare

Vi har 4 st uttag (11 kW/Type 2) för laddare till elbil. Uttagen administreras av EpSpot. Platserna är inte bokningsbara, utan erbjuds i mån av tillgång och debiteras per kWh. För användning laddar man ner EpSpot appen från Google play eller Apple appstore. (Mer info finns på laddstolparna).

Karta för EpSpots laddplatser finns här https://power.epspot.com/map.